Nu erbjuder vi stötvågsbehandling!

Stötvågsbehandling har använts inom sjukvården sedan 1980 talet. Då sprängdes den första njurstenen med hjälp av stötvåg. Idag är stötvågsbehandling förstahandsval.

Sedan dess har metoden vunnit mark inom sk muskuloskeletala besvär och skador. Dagens forskning visar på mycket goda resultat vid behandling av långdragna muskel/senbesvär som plantarfascit/hälsporre, hälseneinflammation, tennisarmbåge, axelbesvär mm.

Idag rekomenderas stötvågsbehandling inom ortopedin ofta före kortisoninjektioner och kirurgi eftersom effektiviteten är så hög och biverkningarna så få. Vävnaden tål belastning snabbare och patienten slipper ofta viloperiod och tidskrävande återuppbyggnad/rehabilitering.

Läs mera här

Välkommen att boka tid för behandling!

 

 

 

God fortsättning med ännu längre öppettider!

Från och med nästa månad, dvs från 1/2, förlänger vi våra öppettider med hela två timmar på tisdagar och torsdagar. Då är du välkommen redan kl 07.00 på morgonen och sedan har vi öppet ända till kl 21.00.

Våra öppettider från och med februari:

Mån 07.00-20.00
Tis 07.00-21.00
Ons 07.00-20.00
Tor 07.00-21.00
Fre 07.00-18.00
Lör 09.00-15.00
Sön 09.00-15.00

P.S. Du läste väl Sydsvenskan den 5/1?

Dags att planera jul- och nyårsaktiviteterna!

Nu närmar vi oss årets jul- och nyårsfirande, men var inte orolig, vi kommer att vara på plats och välkomna dig de flesta av dagarna denna “arbetstagarjul”.

Hoppas att du får många sköna lediga dagar att koppla av på, men där du också kan passa på att lägga in några träningspass för att hålla formen trots de många festmåltiderna.

Det är bara på julafton och juldagen, nyårsafton och nyårsdagen liksom på trettondagen som vi själva också vilar.

Så här ser vårt schema ut för helgerna:

Motion och rörelse gör hjärnan stark!

I ett program från SVT:s Forum berättar Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Karolinska Institutet, om hur gynnsamt hjärnan påverkas av motion och träning.

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen.

Mycket forskning i ryggen

Hansen menar att fysisk aktivitet är det viktigaste en människa kan göra för sin hjärna, vare sig man är frisk eller sjuk, och hänvisar till runt 25 forskningsstudier som alla pekar på samma sak; hur psykisk ohälsa kan lindras och förebyggas med hjälp av motion.

Se programmet här. Det är en timme långt, och inte en minut är ointressant!

Artros – sjukdomen du själv kan behandla.

Artros är en vanlig sjukdom, som ger värk i lederna. Det kan drabba alla, men ju äldre man blir desto vanligare är förekomsten. Inför artrosdagen i morgon, lördag den 2 juni, har Vetenskap & hälsa som ges ut av Medicinska fakulteten vid Lunds Universitet samlat ihop en del av de inslag man publicerat om forskning som rör artros.

Du hittar massor av intressant information här.

För några år sedan publicerade man också ett temanummer om artros som kom att efterfrågas av många. Här kan du läsa tidningen på webben eller ladda ner den som pdf 

Rörelse genom livet!

Vad händer i kroppen vid fysisk aktivitet? Ska alla träna likadant? Går det att undvika sjukdom genom att träna? Och kan det bli för mycket träning? Nu kan du ta del av populärvetenskapliga presentationer som forskare vid Lunds universitet höll den 17 mars om fysisk aktivitet och hälsa.

En populärvetenskaplig förmiddag om hälsoeffekterna av fysisk aktivitet och träning genom livet – för både friska och sjuka. Förmiddagen anordnades av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Gå på den filmade föreläsningen här.

Så påverkar fysisk aktivitet hjärnan

Blir vi smartare av att träna? Eller får vi ett bättre skydd mot exempelvis demenssjukdomar? Lyssna till en populärvetenskaplig föreläsning med Tomas Deierborg, forskare inom neuroinflammation vid Lunds universitet, där han förklarar vad som händer med hjärnan när vi tränar.

”Skulle man kunna ta all goda effekter som man har av fysisk aktivitet, av träning, och lägga i ett piller så hade det nog varit en av de bästa medicinerna, så därför är fysisk aktivitet rätt bra för många olika sjukdomar och för välbefinnandet  – och inte minst för hjärnan”, berättar Thomas bland annat.

Du hittar föreläsningen, som ingår i en serie av Crafoords vetenskapsluncher, här!