Nyheter

Vi välkomnar Albin Fridh till Aktiv Rehab!

Från och med april kommer vår nye medarbetare Albin Fridh att vara verksam som fysioterapeut hos oss här på Idrottsgatan 47 på Limhamn.  Albin kommer senast från Arenan rehab. ”Det är ingen klinik som Aktiv Rehab utan en del av Malmö Kommun som jobbar med hembesök, det vill säga att man huvudsakligen åker hem till patienten med olika hjälpmedel och utför rehab i hemmen ”, berättar Albin.

”Det ska bli väldigt roligt och naturligtvis mera effektivt att istället utnyttja den fantastiska utrustningen som finns på plats här på Aktiv Rehab”, fortsätter han.

Albin är legitimerad fysioterapeut och dessutom med specialutbildningar inom idrottsmedicin och rörelseanalys.

Vi välkomnar Albin som tillskott till vårt glada och kompetenta gäng!

Varför fungerar motion som antidepressiv medicin?

Vasaloppsåkare har en halverad risk att drabbas av depression eller ångest. Varför? Exakt vad händer i hjärnan när man tränar? Forskarna närmar sig svaren.

Allt enligt en artikel i Svenska Dagbladet 2022-03-06.

Att skida mellan Sälen och Mora innebär inte bara stakning, trängsel och blåbärssoppa – risken att någon gång i livet drabbas av depression, ångest eller oro är hälften så stor hos åkarna i jämförelse med befolkningen i övrigt, enligt en svensk studie från 2019 som följt över 200 000 Vasaloppsdeltagare.

– Vi vet att träning är en otroligt potent intervention, som påverkar hela kroppen. Alla som tränar vet att det är sällan som humöret blir sämre av att röra på sig, säger Anders Hovland, norsk psykolog och forskare i klinisk psykologi vid universitetet i Bergen.

Klicka på bilden och läs hela artikeln!

Motion och rörelse gör hjärnan stark!

I ett program från SVT:s Forum berättar Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Karolinska Institutet, om hur gynnsamt hjärnan påverkas av motion och träning.

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen.

Mycket forskning i ryggen

Hansen menar att fysisk aktivitet är det viktigaste en människa kan göra för sin hjärna, vare sig man är frisk eller sjuk, och hänvisar till runt 25 forskningsstudier som alla pekar på samma sak; hur psykisk ohälsa kan lindras och förebyggas med hjälp av motion.

Se programmet här. Det är en timme långt, och inte en minut är ointressant!

Artros – sjukdomen du själv kan behandla.

Artros är en vanlig sjukdom, som ger värk i lederna. Det kan drabba alla, men ju äldre man blir desto vanligare är förekomsten. Inför artrosdagen i morgon, lördag den 2 juni, har Vetenskap & hälsa som ges ut av Medicinska fakulteten vid Lunds Universitet samlat ihop en del av de inslag man publicerat om forskning som rör artros.

Du hittar massor av intressant information här.

För några år sedan publicerade man också ett temanummer om artros som kom att efterfrågas av många. Här kan du läsa tidningen på webben eller ladda ner den som pdf 

Rörelse genom livet!

Vad händer i kroppen vid fysisk aktivitet? Ska alla träna likadant? Går det att undvika sjukdom genom att träna? Och kan det bli för mycket träning? Nu kan du ta del av populärvetenskapliga presentationer som forskare vid Lunds universitet höll den 17 mars om fysisk aktivitet och hälsa.

En populärvetenskaplig förmiddag om hälsoeffekterna av fysisk aktivitet och träning genom livet – för både friska och sjuka. Förmiddagen anordnades av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Gå på den filmade föreläsningen här.

Så påverkar fysisk aktivitet hjärnan

Blir vi smartare av att träna? Eller får vi ett bättre skydd mot exempelvis demenssjukdomar? Lyssna till en populärvetenskaplig föreläsning med Tomas Deierborg, forskare inom neuroinflammation vid Lunds universitet, där han förklarar vad som händer med hjärnan när vi tränar.

”Skulle man kunna ta all goda effekter som man har av fysisk aktivitet, av träning, och lägga i ett piller så hade det nog varit en av de bästa medicinerna, så därför är fysisk aktivitet rätt bra för många olika sjukdomar och för välbefinnandet  – och inte minst för hjärnan”, berättar Thomas bland annat.

Du hittar föreläsningen, som ingår i en serie av Crafoords vetenskapsluncher, här!